Etta James, eigenlijk: Jamesetta Hawkins (Los Angeles (Californië), 25 januari 1938) is een Amerikaanse blues-, R&B- en gospelzangeres. Ze staat ook bekend als "Miss Peaches". Haar moeder was 14 en ongetrouwd toen ze beviel van de kleine Etta, maar ze heeft altijd geloofd dat haar vader Minnesota Fats was. Ze kreeg haar eerst muzikale training toen ze 5 jaar was van James Earle Hines. James was de regisseur van "The Echoes of Eden"-koor in Los Angeles. In 1950 verhuisde haar familie naar San Francisco, Californië en in 1952 werd ze opgemerkt met haar band (het trio "The Creolettes) door Johnny Otis. Otis werkte samen met haar en draaide de lettergrepen in haar naam om zodat ze een pseudoniem zou hebben. Ze had zelf haar eerste album en eerste R&B-hit geschreven n.l. The Wallflower (Dance with Me, Henry). Ze nam het in 1954 op met de "Otis Band" en Richard Berry als achtergrondzanger. Het liedje werd later een hit op de blanke markt door Georgia Gibbs, herschreven als "Dance with Me, Henry". Etta bracht verscheidene hits uit voordat ze een contract tekende met Chess Records in 1960.
James nam verschillende duetten op met Harvey Fuqua die grote successen werden en ook At Last. Dit lied, samen met andere hits zoals "All I Could Do Was Cry" en "Trust In Me", verschenen op haar eerste album "At Last!".
In 1967 nam ze "Tell Mama" op en op de B-side "I'd Rather Go Blind in Muscle Shoals". Haar zang wordt gekenmerkt door goede technieken en sterke jazz invloeden. Ze won de Grammy voor haar cd Mystery Lady in 1994. Deze disc is een verzameling van liedjes geïnspireerd door Billie Holliday. In 2004 won ze nog een Grammy voor beste hedendaagse bluesalbum voor Let's Roll. In 2003 ontving ze de Grammy Lifetime Achievement Award.
Voor de jongere generatie staat Etta bekend om haar Muddy Waters-cover "I Just Want to Make Love to You", die gebruikt werd voor de Coca-Cola-reclame.